Remote (uzaktan) çalışma, son zamanların en gözde çalışma biçimi. Yorucu hayat şartlarında ofise gitmek için erkenden kalkıp yollara düşmenize ve trafikte saatlerinizi harcamanıza gerek kalmadan, evden çalışmanın diğer adı. Ah keşke ben de öyle çalışıyor olsam dediğinizi duyar gibiyiz. O zaman biraz daha açalım konuyu sizler için.
Remote yani uzaktan çalışmak freelance (serbest çalışmak) ile karıştırılan bir kavram. Freelance çalıştığınız zaman herhangi bir şirketin adı altında bir çalışan değilsinizdir ve sabit bir maaşınız da yoktur. Yaptığınız işin karşılığı olan ücretinizi alırsınız. Remote çalışmada ise uzak bir noktadan, genelde evinizden, bir şirketin personeli olarak çalışırsınız ve size verilen iş sorumluluğunu yerine getirirsiniz ve sonunda tıpkı bir ofis çalışanı gibi yaptığınız işler için sabit bir maaş alırsınız. Yani uzaktan çalışıyor olmanız sizi freelancer (bağımsız bir çalışan) yapmaz. Her iş alanı için uygulanabilecek bir yöntem değildir. Özellikle uzaktan çalışmaya olanak sağlayan mesleklerde örneğin, IT sektörü çalışanları için ideal bir çalışma şekli olabilir. Ciddi bir disiplin gerektirdiğini de belirtelim. Sonuçta sadece ofise gitmiyorsunuz ama sorumluluklarınız aynı şirkette olduğu gibi devam ediyor.
Remote çalışma şirket sahiplerine ne gibi avantajlar sağlar?
Remote çalışma, şirketlerin masraflarını büyük ölçüde azaltır. Ofis kirası, ofiste kullanılan malzemelere harcanan paralar, çalışanların yol ve yemek masrafları direkt olarak ortadan kalkmış olur.
Remote çalışmada işler nasıl yürütülür?
Dünyanın farklı birçok yerinde yaşayan insanlar bu çalışma şekliyle aynı şirket bünyesinde çalışıyor olabilir. Bu durumda karşılaşacakları en büyük sorun farklı saat dilimlerinde yaşıyor olmalarından kaynaklı anlık haberleşme imkânlarının olmamasıdır. Çoğu zaman eş zamanlı olarak mesajlaşma, toplantı veya dosya paylaşımı yapamayacaklarından, diğer bir ekip üyesi ile paylaşmaları gereken dosyaları sanal ortamdan iletmeleri gerekecek. Şirket için önem taşıyan dosyaların herhangi bir siber saldırı sonucu ele geçirilmesi gibi risk bulunduğundan, verilerinin güvenliği ve gizliliği en önemli sorunları olacaktır. Bunun için de en güvenilir yol dosyalarını güvenli bulut depolama sistemleri aracılığıyla paylaşmaları olacaktır. Ayrıca bulut depolama, ofisten ve birbirinden bağımsız çalışanlar için dosyalara istedikleri yer ve zamanda erişim imkânı sağlar.
Bu yazıyla güvenli bulut depolama sistemlerine duyulan ihtiyacı ve bulut depolamanın sağladığı kolaylıkları bir kez daha görmüş olduk. Unutmayın ki güvenli bulut depolama sistemlerinde sakladığınız verileriniz her zamanda güvende olacaklar.